Frequently Asked Pizza Trivia Questions

Friday Sep 17, 2021

If you're looking for something to do this weekend, but want to keep it fairly low-key, consider hosting a pizza trivia night with family and friends. It's a great way to bring everyone together in a casual environment, with everyone's favorite food at the center of attention–pizza, of course!

Gather around the kitchen table, grab a seat on the living room sectional, or set up a table outside. Order a few pies, divvy up the trivia teams, designate a scorekeeper, and get going. Use our handy list of pizza trivia questions and answers to guide the game, and remember, winner takes the last slice.

The Best Pizza Trivia Questions

Whether you're looking for pizza history, facts that pertain to your local city, or simply some obscure tidbits of information regarding the much-beloved circular-shaped food, here at Hungry Howie's® we have you covered. Check out the list of questions and answers below for some excellent pizza trivia.

Question #1: When is National Pizza Month?

Answer: National Pizza Month in America takes place the entire month of October.

Question #2: When is National Pizza Day?

Answer: National Pizza Day in America takes place on February 9 of every year.

Question #3: Which pizza ingredient is comprised of 94% water?

Answer: Tomatoes are comprised of 94% water. Whether they're the main ingredient in your sauce or you enjoy some fresh sliced tomatoes as a pizza topping, they're an excellent source of H2O.

Question #4: What is the most popular pizza topping in the United States?

Answer: Aside from plain cheese pizza, Americans love pepperoni and rank it as their number 1 choice in pizza topping. Bonus points if you can guess the second most popular pizza topping in the country: sliced or crumbled sausage.

Question #5: What is the least popular pizza topping in the United States?

Answer: Sardines and anchovies are American's least favorite pizza toppings, coming in last out of the entire list.

Question #6: What is the most popular day for pizza delivery in the United States?

Answer: While you might be tempted to guess New Year's Eve or the day after Thanksgiving, the busiest day for pizzerias in the United States is actually Super Bowl Sunday. Other popular days for pizza delivery include the day before Thanksgiving, New Year's Eve and New Year's Day, and Halloween.

Question #7: What is the technical, or the "official" term for pizza crust?

Answer: The technical term for pizza crust is "cornicione" which means "end crust."

Question #8: How much money do Americans spend on pizza each year?

Answer: Pizza is a lucrative business, raking in more than $37 billion annually in the United States.

Question #9: How many pizzerias are there in the entire United States?

Answer: As of 2021, there are currently more than 73,000 pizzerias and pizza restaurants throughout the United States. Can you guess how many people they employ? Current estimates state more than a million U.S. citizens currently work at a pizza spot.

Question #10: What were the first cities in the United States to open pizzerias?

Answer: The answer to this pizza trivia question probably won't surprise you. The first U.S. cities to welcome pizzerias included Trenton, New Jersey, New York City, Philadelphia, and Chicago.

Question #11: When did the first frozen pizza hit the grocery store aisles for sale in America?

Answer: The first frozen pizza was sold by Totino's and it hit the stores in 1962. Prior to that year, if you were craving a slice you'd have to hit up your local pizzeria. The company rose to great success and was purchased by Pillsbury in 1975. Today, the frozen pizza business is booming, with countless brands available.

Question #12: Where was the Hawaiian Pizza invented?

Answer: The name might be misleading, but the Hawaiian Pizza was actually invented in Canada in 1962 by a gentleman by the name of Sam Panopoulos (whose origins are Greek!). Classic ingredients for the pie include pineapple and ham.

Question #13: Where is the world's largest pizza museum located?

Answer: Philadelphia, Pennsylvania is home to Pizza Brain, which features “the world’s largest collection of pizza-related items” according to the Guinness Book of World Records.

Question #14: How many pounds of pepperoni are consumed in America each year?

Answer: Americans eat 251,770,000 lbs of the pizza topping annually.

Question #15: How many slices of pizza does the average American consume annually?

Answer: The average American eats about 46 slices of pizza a year. The demographic most fond of the food? Boys under the age of 18 years old.

Order Hungry Howie's® Today

Are you craving a delicious, hot, and gooey Hungry Howie's® pizza and a game of pizza trivia? We don't blame you. Order tonight for takeout or pizza delivery and bring home everyone's favorite pie. Pick your order up on your way home or get it straight to your door–no matter how you get your pie you're bound to put a smile on everybody's face.